Kastad Pisang
Bahan-bahan ( ikut saiz acuan )
- 1/2 cawan tepung kastad
- 2 cawan air
- Gula secukup rasa
- 2 sudu besar susu pekat
- Pisang emas/berangan atau nanas
- Sirap gula merah
Cara-cara
1.
Potong pisang/nanas dan
letakkan ditengah2 acuan. Kalau gunakan loyang, boleh susun cantik2.
2.
Campurkan tepung kastad,
air, gula dan susu. Mesrakan dulu sebelum letak atas api.
3.
Kacau bahan '2' atas api
sederhana hingga pekat dan berkilat.
4.
Cepat2 tuangkan kastad
kedalam acuan/loyang dan ratakan permukaannya. Sejukkan.
5.
Keluarkan dari acuan.
Potong dasarnya sedikit jika ia tidak boleh duduk diam.
6.
Boleh dimakan dengan
sirap gula merah atau sos kastad.
No comments:
Post a Comment