YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Saturday, 31 January 2015

Crumble Epal Pisang

Bahan-bahan ( 18-20 cawan mufin/kek saiz M )
1 biji epal hijau (dikupas kulit, dibuang empulur dan dihiris kecil2)
3 biji pisang ranum (ape2 je jenis pisang yg digemari, dihiris kecil)
1 sb soft brown sugar (gula merah lembut)
1/2 sdt serbuk kulit kayu manis
1/4 cawan susu cair

UNTUK CRUMBLE :
1 cawan tepung gandum (diayak)
50 g mentega sejuk (dipotong dadu)
3 sb soft brown sugar
20 g kacang walnut (dicincang)

Cara-cara

1.      Sediakan periuk. Masukkan epal, serbuk kulit kayu manis, gula dan susu cair dan masak dgn api perlahan. Kacau sehingga epal menjadi lembut. Kemudian masukkan pisang. Kacau rata2.
2.      Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
3.      Panaskan oven pd suhu 170-180C.

4.      Untuk menyediakan crumble, gaul mentega bersama tepung sambil diuli dgn hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
5.      Masukkan gula dan kacang walnut. Gaul rata2.

6.      Cedukkan campuran epal tadi ke dlm cawan2 mufin/kek. Kemudian isikan pula crumble di atasnya sehingga penuh (jgn ditekan)

7.    Bakar selama 15-20 minit atau sehingga crumble keperangan.


No comments:

Post a Comment